Regioverslaggever in Fryslân

Mijn sollicitatie als regioverslaggever in Fryslân

Fryslân – Het schrijven van verhalen is meer dan het op een rijtje zetten van woorden. Om echt het verhaal van Fryslân te schrijven moet de passie voor het onderwerp als regioverslaggever er vanaf spatten. Tegenwoordig kan een boodschap op veel manieren off- en online verteld worden. Een journalist zal zelf op pad moeten gaan om het ultieme Fryslân gevoel zelf te ervaren zodat dit enthousiasme overgedragen kan worden aan lezers en kijkers. Dat is wat ik tot op heden doe als redacteur bij het Friesch Dagblad. Elke keer zullen beelden en woorden met elkaar in harmonie moeten zijn om het unieke verhaal van onze prachtige provincie te vertellen.

Al vanaf het eerste opstel van de lagere school en de eerste foto in de schoolkrant sprak het vertellen van verhalen in woord en beeld mij aan. Een eerste spiegelreflex met rolletjes en een doka op de slaapkamer waren mijn eerste stappen in het vak van de fotografie. Later aangevuld met een diploma als grafisch vakman zodat van beeld en tekst een totaalplaatje gemaakt kan worden.

Filmen en editen van open dag Fûgelpits Peassens en Moddergat. Video: Friesch Dagblad

Beweging

Door mijn werk als grafisch vakman, recensent en fotograaf ontstond er een steeds completer beeld hoe een verhaal te vertellen. Van Oerol op Terschelling tot Wâldrock bezocht ik om er verslag van te doen als fotograaf en recensent. Toch ontbrak er nog iets. En dat was beweging.  Mijn eerste stap als videofilmer is nog te zien op www.youtube.com/press4all Dat is juni 2021 precies vijftien jaar geleden. Sinds die tijd run ik mijn eigen pers- en mediabureau Press4All.

Content maken voor de Waddenkrant met passie voor vogels en natuur.

Ervaring

Inmiddels staat de teller als persfotograaf op veertig jaar, die van journalist en tekstschrijver op dertig, media-adviseur op vijfentwintig en videomaker op vijftien. In die tijd heeft de digitale ontwikkeling een enorme vlucht gemaakt. Door het internet en social media heeft de verschijningsvorm van een verhaal een ware gedaanteverwisseling ondergaan. Als eigenaar van een mediabureau schrijf ik voor diverse organisaties persberichten, maak verhalen als regioverslaggever, schiet ik foto’s en complete videoreportages  en beschik ik over een uitgebreid netwerk binnen de pers en media. 

Videoreportage: Zeilen Zonder Beperking. Video: Grousters.nl

Online

Als bladmanager bij het Friesch Dagblad schrijf, fotografeer en film ik tot nu toe voor honderd bijlagen. Middels de qr-code heb ik een brug geslagen tussen traditionele print en online video. Het maken van videoreportages, teksten en foto’s is anno 2021 niet meer een taak van een groot team. Met alle mobiele mogelijkheden is het voor een regioverslaggever en mojo snel werken zonder daarvoor dure apparatuur of een heel team nodig te hebben. Als gecertificeerd dronepiloot worden beelden desgewenst aangevuld met luchtshots. Daarnaast beheer ik een eigen nieuwssite in Grou onder de naam Grousters.nl

Blik op het mooie van Fryslân

Samen met website- en marketingbureau Friesland centraal uit Grou heb ik afgelopen maand mijn bijdrage geleverd aan de toeristische nieuwe website van de pontjesroute www.de8vangrou. Hierbij werken we samen met Merk Fryslân. Nu helemaal mobile vriendelijk en met nieuwe video-content en dronefilms.

Toerisme en het schrijven van vakantieverhalen krijgen vorm in de bijlages Reis van de NDC Mediagroep. Hieronder enkele uitgaves met door mij geschreven content.

Interactieve beursbijlage Reis NDC Mediagroep.

Beursbijlage Reis Martini Plaza 2019

Duurzaamheid & watersport

Green MakeOver SBS6. Video: Friesch Dagblad

Na ooit gewerkt te hebben in een tuinderij heeft het thema duurzaamheid mij nooit meer losgelaten. Rond dit thema heb ik als regioverslaggever de afgelopen jaren verschillende verhalen en video’s gemaakt waaronder bij het SBS-6 programma Green Makeover. Voor Yn’e Sinne Farm in Grou ben ik als contentmaker aan de slag gegaan om regelmatig met tekst en video het verhaal van Joël van den Broek te vertellen. Een prachtige uitdaging om meer naamsbekendheid te genereren. 

Voor Grou2030 heb ik het initiatief genomen voor bomen in de Roerdompstraat en Gruttostraat en leg ik als fotograaf de verlanding van de Meersweg vast. Steeds weer met tekst, foto’s en video’s. Deze verhalen verschijnen onder andere in het Friesch Dagblad en de Huis aan Huis Leeuwarden. Mijn passie voor natuur, duurzaamheid en vogels zijn ook zichtbaar als vaste contentmaker en schrijver van persberichten voor de Fûgelwacht Grou.

Content maken

Beeld en tekst moeten hierbij in harmonie zijn. Bewegend beeld is hierbij onmisbaar. Het afgelopen decennium is het bekijken van online video enorm toegenomen. Ik maak 15 seconden stories voor instagram tot mini-documentaires voor facebook, eigen website of youtube. Bekijk hieronder het verhaal van de Pannekoektrein Marrum. Neem contact met mij op zodat ik voor jullie als regioverslaggever mijn passievolle verhaal over de mooie provinsje Fryslân kan overbrengen.

Referenties:

Arodi Buitenwerf:  Journalist Leeuwarder Courant

Carina Twerda: Online coördinator Lifestyle en gezondheid bij Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden bij NDC mediagroep

Mijn CV

Henk Brinkman 06-13164153

De Friese Oriënt Express komt naar Marrum. Video: Friesch Dagblad

Fotografie, video en tekst Huis aan Huis Leeuwarden 2021:

IJszeilen Grou

IJszeilen bij Grou. Video: Leeuwarder Courant / Huis Aan Huis Leeuwarden

Eendenkorven Grou

Zeilen in Grou